Groeiend project publicatie Klarenstraat..!

Door in Blog, Buurtbanden op december 1, 2015

Wat is het kick om te zien dat een project steeds verder groeit. Destijds fotografeerde ik in mei 2013 voor het Jaarverslag van het AFWC een bijeenkomst van ‘de kopersgroep Klarenstraat’ als voorbeeld van een transformatieproject.

 

Vervolgens ontstond het idee om in opdracht voor Vanschagen Architecten, Urbannerdam en de Alliantie het transformatieproces te volgen.

 2014-10-01_POR-RDV_5344

Op het moment dat de bewoners de sleutel kregen om zelf hun woning af te bouwen, ben ik vijf ‘adressen’ intensiever gaan volgen.

2014-05-30_KLA-RDV_1124b 2014-09-03_KLA-RDV_4911c

Het resulteerde in een enorme serie foto’s. Toen ik deze ruim een jaar geleden presenteerde aan Arjan Gooijer (Vanschagen Architecten) en Frans van Hulten (Urbannerdam) ontstond het idee voor een boek. (Inmiddels heeft Maaike Schravesande van Urbannerdam de plek van Frans van Hulten overgenomen in dit project).

2014-10-01_POR-RDV_5326-3 2014-10-01_POR-RDV_5331

Ontwerper Antoin Buissink, waarmee ik eerder samen werkte voor het jaarverslag van het AFWC en het boek GRIJS, haalden we erbij. Hij heeft veel ervaring met boeken en is thuis in het onderwerp. Daarnaast heeft hij het geduld dat voor dit proces nodig blijkt te zijn. Kunsthistorica Patricia van Ulzen, met o.a. het specialisme architectuur, bleek een van de bewoners te zijn. Zij werd erbij gevraagd en dat resulteerde erin dat zij nu de redactie van het boek doet en de schrijvers gaat aansturen. Ook bewoner Simea Knip, programmamaker bij Pakhuis de Zwijger, is bij het ‘project Klarenstraat’ betrokken.

images Projectnaam

Aan het begin van de lente maakte ik een panoramafoto door met een hoogwerker stapje voor stapje de flat te fotograferen. Zowel bij daglicht als in het donker. Vervolgens heb ik verschillende foto’s aan elkaar gemonteerd en is de foto te koop aangeboden. Achttien mensen hebben inmiddels een foto gekocht en daarvan hangt het grootste deel inmiddels in woningen aan de Klarenstraat. Tevens was de verkoop van de foto’s een kleine bijdrage om de publicatie te ondersteunen.

IMG_3482 IMG_4619

Foto hoogwerker: Noortje Schmit

 

Ondertussen kreeg de architectuur positieve aandacht, onder meer in de vorm van nominaties voor diverse architectuurprijzen (de Zuiderkerkprijs, Arc 14 Award, Gouden AAP 2014, NRP Gulden Feniks 2014) en opname in het Jaarboek Architectuur in Nederland 2014/15.

 

2015-05-12_POR-RDV_6758 2015-05-12_POR-RDV_6751 AAP15_logo-220x210
Vanschagen Architecten won met de Klarenstraat de Gouden Architectuurprijs Amsterdam 2014!

 

Tot slot, Eleonoor Jap Sam. Toen we fondsen wilden aanschrijven bleek dat we eerst een uitgever moesten hebben, wilden we kans maken. We hadden de luxe dat zowel het NAI als uitgeverij Jap Sam  geïnteresseerd waren. We hebben gekozen voor Uitgeverij Jap Sam en dat blijkt een goede keus. De internationaal georiënteerde uitgeverij heeft een groot aandeel gehad in het opstellen van het projectplan voor het maken van een boek. Met dit plan zijn de van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting en het Stimuleringsfonds voor Creative Industrie aangeschreven. In oktober ontvingen we de goede berichten dat beide aanvragen zijn gehonoreerd! Met een eerder toegezegde bijdrage van Stadsdeel Nieuw West, kunnen we nu vol aan de slag en… de publicatie wordt tweetalig! (NL-EN).

images Unknown Logo-BC-Amsterdam-Nieuw-West1

Onze opdracht:

Het maken van een publicatie (boek) over de transformatie van de afgeleefde portiekflat in de U.J. Klarenstraat in Amsterdam Nieuw-West (Slotervaart) Het onderwerp wordt vanaf 4 kanten belicht: (1) de architectuur, (2) de mensen (de kopers=opdrachtgevers=bewoners), (3) de professionele betrokkenen en (4) de relatie van de flat met de (voormalige probleem-)buurt. In de conclusie wordt geanalyseerd in hoeverre de Klarenstraat kan dienen als voorbeeld voor de vele andere portiekflats in Nederland en daarbuiten. Met andere woorden: is de Klarenstraat een incident of een instrument? Dit alles moet duidelijk worden aan de hand van teksten en veel beeldmateriaal!

2015-12-01_POR-RDV_2096 2015-12-01_POR-RDV_2102
Bijeenkomst team (zie boven) 1 december 2015. ( foto l-r: A.Gooijer / A.Buissink / E.Jap Sam / S.Knip / P. van Ulzen / R. de Vries  – niet op de foto: M. Schravesande)