Winnaars prijsvraag Who Cares?

Door in Blog op oktober 28, 2017

Afgelopen donderdag (26.10.17) zijn de winnaars bekend gemaakt van de Prijsvraag Who Cares? uitgeschreven door de Rijksbouwmeester.
174 teams stuurden ideeën in op de vraag naar innovatieve en toekomstgerichte visies op de Nederlandse woonwijken, die antwoord geven op de vergrijzing en de veranderingen in de zorg en ondersteuning;
nieuwe ideeën die een impuls geven aan de ruimtelijke vernieuwing van de wijken.

    

Indrukwekkend om te zien waar deze teams uit waren samengesteld. Architecten, veertien verschillende disciplines uit de zorg, woningbouwcorporaties, social designers, pensioenfondsen e.d. Tof deze mensen mensen eerst te voeden met foto-impressies uit de vier verschillende wijken in Nederland.
  
En vervolgens vast te leggen hoe al deze inzendingen werden beoordeeld. De 6-koppige jury bestond uit zowel mensen uit de ontwerp- als de zorg wereld, aangevuld met steeds 2 locale juryleden per stad.
 
Na de eerste beoordelingsronde in april ‘17 bleven er twintig teams over.
  
In oktober volgde de 2e ronde. Op de groepsfoto zien we de uiteindelijke winnende teams + de runner-ups + de 2 teams die een eervolle vermelding ontvingen + de jury.
   
Tijdens de Dutch Design Week is er een tentoonstelling te zien van deze prijsvraag in het TAC-gebouw.
 
Tevens werd er tijdens de bekendmaking een magazine uitgedeeld met o.a de plannen, impressies, columns e.d.
  
En nu verder
Juryvoorzitter Floris van Alkemade: ‘ Wij waken over de plannen en gaan de wethouders erop aanspreken dat de plannen worden gerealiseerd. De gemeenten zijn nu aan zet. Uitvoering van de plannen levert voorbeeldprojecten op van de toekomstbestendige wijken, die overal in Nederland partijen kunnen inspireren.
  
Ontwerpen gebaseerd op nieuwe combinaties van zelfredzaamheid en solidariteit’. ‘Want’, voegt hij toe, ‘het gaat ons ook om het verdiepen van een ontwerp cultuur gericht op maatschappelijke vragen. Wij presenteren de winnaars van de prijsvraag niet voor niets op de Dutch Design Week in Eindhoven’.
Dit alles heb ik kunnen fotograferen in nauwe samenwerking met Rutger Oolbekkink en Coen Hermans.