Space-S ontvangt Dirk Roosenburgprijs 2017

Door in Blog op november 3, 2017

Toen vlak voor de zomer het boek DIY Klarenstraat werd gepresenteerd, kwam er na afloop van de presentatie iemand van een woningbouwcorporatie naar me toe. Hij zei; ‘het is een mooi project, maar wat zou het interessant zijn wanneer dit ook met huurders zou kunnen’.

Twee weken later werd ik benaderd door INBO Eindhoven. Ze wilden graag dat ik hun project Space-S zou fotograferen. Het bleek om een omvangrijk project te gaan van 402 woningen. De bewoners waren nauw betrokken geweest bij het tot stand komen van dit wooncomplex met verschillende gebouwen, groene hofjes en daktuinen, een grote variatie aan woningtypes, gezamenlijke binnenruimtes én een heel betrokken groep bewoners. Die ook zelf aan de slag konden met de indeling en uiteindelijke afbouw van hun appartementen.

Ik ben er van onder de indruk; mét (sociale) huurders, een factor 10 groter dan de Klarenstraat en ook nog eens op een aantrekkelijke plek in Eindhoven: Strijp-S. Dat vindt ook de jury, Space-S laat, net als de Klarenstraat, zien hoe de rol van de architect en stedenbouwkundige verandert. Die werken steeds meer samen met de bewoners.

Dit project is om nog veel meer redenen interessant dan ik nu kan laten zien en beschrijven. Hierbij de felicitaties aan zowel de bewoners, architect INBO en opdrachtgever; Woonbedrijf.