Buitenexpo Startblok Elzenhagen in A’dam Noord

Door in Blog op februari 11, 2023

© Marcia Nolte

Afgelopen week (06.02.23) zijn 22 panelen geplaatst op het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord! Het betreft de fototentoonstelling die MUST en ik maakten van Startblok Elzenhagen. Het Startblok is een woonplek voor 540 jongeren, waarvan de helft Nederlandse jongeren en de andere helft jonge vluchtelingen die net een verblijfsvergunning hebben gekregen (statushouders).

© Rufus de Vries

Wouter Veldhuis van ontwerpbureau MUST, daagde me uit om een serie buurtbanden te maken in de zes woonblokken. Aanvankelijk voor de expositie ‘Designing Peace’ in het Cooper Hewitt, hét designmuseum in New York.
De Gemeente Amsterdam was echter ook geïnteresseerd en wilde de expositie op maar liefst drie locaties in Amsterdam tentoonstellen! Om het voor iedereen (gratis) toegankelijk te maken moesten we een vorm bedenken om, de kwetsbare installatie die in Amerika te zien is, in de publieke ruimte te tonen.

Photo © Matt Flynn, Smithsonian

Ontwerpster Marcia Nolte, die eerder de relaties tussen bewoners fysiek maakte door in de foto’s te borduren en deze te verbinden met andere foto’s, legt nu het accent op een andere manier. Door ‘gespoten sjablonen’ over de afgebeelde bewoners te leggen, laat ze middels lijnen, die van de panelen over de stoep lopen, de onderlinge verbanden zien.

© Rufus de Vries

De foto’s zijn op de locatie Buikslotermeerplein tot 2 maart te zien.
Daarna zullen de foto’s ook te zien op de Ruyterkade in het centrum van Amsterdam tot 20 maart.
Tot slot zal de tentoonstelling naast station BijlmerArenA in Amsterdam Zuid-Oost te zien zijn tot 11 april 2023.

© Rufus de Vries

Op maandagavond 13 februari 2023 vindt de avond ‘Een Goede Woonstart’ plaats in Pakhuis de Zwijger waar we de gemengde woonconcepten, zoals Startblok Elzenhagen, evalueren. De avond vangt aan om 20u00 in de IJzaal van Pakhuis de Zwijger. Met onder andere bewoner Ali, ontwerper Wouter Veldhuis, docent en onderzoeker Paula Smith, programmamedewerker bij Lieven de Key Myrthe Baaij, architect Pim Kother en initiatiefnemer van de Ontwikkelwerkplaats Gemengd Wonen, Maarten Davelaar. Welkom!


Op dinsdagavond 21 februari is er ook een dialoogavond op Startblok Elzenhagen zelf (J.H. Hisgenpad 572). Vanaf 19:30uur tot 20:00uur is er in de ruimte ”De Noordpool” gelegenheid voor een klein hapje en gaan we vanaf 20:00uur plenair met elkaar in gesprek onder leiding van Ismay Dotinga. Eveneens welkom!