De Frontlinie

Door in Blog, Buurtbanden op mei 13, 2017

Bestaansonzekerheid en gentrificatie in de Creatieve Stad.

Dit dossier stelde Roel Griffioen samen en is sinds kort verkrijgbaar.

   

Sinds ‘The Rise of the Creative Class’ van Richard Florida (2002) worden creatievelingen en broedplaatsen op grote schaal ingezet bij de revitalisering van wijken en gebieden. Roel Griffioen plaatste aan de hand van projecten en zijn ervaringen in Amsterdam Nieuw-West echter kritische kanttekeningen bij het doel en de effecten van deze strategie.

Dat deed hij met zijn artikel: De creatieve klasse als vreemdelingen legioen.
Het werd gepubliceerd op Rekto:Verso en via de Correspondent verscheen het artikel onder de titel: Hoe de broedplaats een surrogaat voor echte stedelijke ontwikkeling werd.

Ik herkende veel in de observaties van Roel en raakte zelf concreet betrokken bij een bouwproject waarbij creativelingen werden ingezet om het braakliggende terrein voor een toekomstig appartementencomplex alvast te ‘ontginnen’.

Op dat moment heb ik contact met Roel gezocht. Het leidde uiteindelijk tot een samenwerking in de vorm van een beeldessay Stoelendans over de ingrijpende veranderingen die Slotervaart momenteel ondergaat. Het essay met 12 foto’s is te zien in het boek.

     

Afgelopen zomer schreef Griffioen voor De Correspondent een reeks artikelen over de normalisering van bestaansonzekerheid door de opkomst van tijdelijk werk en de afbouw van de voorzieningen van de welvaartsstaat. En eerder schreef hij dus over onder andere over de rol van creatieven in gentrificatieprocessen en met Abel Heijkamp over de woningmarkt.

Die essays zijn nu in bewerkte vorm opgenomen in een eerder genoemde boek met de titel: Frontlinie: Bestaansonzekerheid en gentrificatie in de Creatieve Stad.

Het boek is een bundeling van teksten waarin hij samen met andere auteurs probeert een brug te slaan tussen deze verschillende onderwerpen. Hoe manifesteren zich de toenemende bestaansonzekerheid en ongelijkheid in de stad? Waarom wordt de stad steeds duurder? Wie zijn de winnaars in de slag om de stad en wie de verliezers? Waar wonen in de duurder wordende stad de studenten, kunstenaars, draaideurstagiaires, baanstapelaars en de werkende armen? Of de werklozen en vluchtelingen? En onder welke voorwaarden?Als je benieuwd bent, kan je op Frontlinie.org het boek bestellen of de afzonderlijke hoofstukken downloaden.

Dinsdagavond 23 mei 2017 is Griffioen een van de sprekers in Pakhuis de Zwijger in een debat over precarisering: de groeiende en steeds normalere bestaansonzekerheid die mensen uit alle klassen raakt.