DIY Klarenstraat
Boek van 250 pagina’s, uitgekomen in 2017, met :
– Een voorwoord van prof. dr. Vincent van Rossem, de architectuurcriticus en emeritus hoogleraar Monumenten en stedenbouwkundige vraagstukken aan de UvA, die de U.J. Klarenstraat ‘de toekomst van de stadsvernieuwing in A’dam’ vindt.
– Verschillende bijdragen van Patricia van Ulzen; kunst- en cultuurhistorisch onderzoeker, auteur én bewoner. Ze schreef de inleiding, interviewde de professionals en samen met Simea Knip interviewde zij de bewoners. Daarnaast schreef zij het hoofdstuk over de flat en de buurt en schreef mee aan de conclusie waarin het draait om de vraag of de Klarenstraat nu een incident of een instrument is?
– Architect Ir. Arjan Gooijer, biedt in twee hoofdstukken een kijkje achter de schermen over hoe je in de praktijk een portiekflat transformeert.
– Drs. Maaike Schravesande geeft een levendige typering van de kopersgroep, in haar rol als procesbegeleider vanuit Urbannerdam. Ook Frans van Hulten, medeoprichter en eigenaar van Urbannerdam én bedenker van het klushuizenconcept was betrokken bij de redactie.
– Drs. Sander Gelinck, financieel specialist herbestemming en ontwikkeling. Hij vergelijkt in een hoofdstuk o.a. de kosten van dit project met het zogenaamde uitponden van een flat en biedt hiermee inzicht in de zakelijke kant.
Het idee voor dit boek is in 2014 ontstaan n.a.v. de hele serie foto’s die ik had gemaakt van het proces van sloop en transformatie in opdracht van de Alliantie, Vanschagen architecten en Urbannerdam.
Het is interessant om te zien hoe ontwerper Antoin Buissink, die er vanaf dat moment bij betrokken is, allerlei verschillende lagen subtiel bij elkaar brengt in dit boek. Op die manier kon ik meerdere tonen aan slaan in de fotografie door zowel documentair werk, te combineren met portretten en geënsceneerde fotografie. Uiteindelijk resulteert het in meer dan honderd foto’s waaronder o.a. 28 zwart-wit portretten van bewoners en een 17-delige schakelserie waarin ik zowel de verbanden tussen bewoners onderling, als de interieurs laat zien.
Eleonoor Jap Sam begeleidde de redactie op een prettige manier en zorgde ervoor dat het boek tweetalig uitgegeven wordt.
Dit alles is mede mogelijk door: