Terugblik 2022 (3-8) zichtbaar maken

Door in Blog op december 24, 2022
Afgelopen jaar kwamen veel dingen, waar ik al lange tijd mee bezig ben, bij elkaar. Hierbij een serie van 8 berichten in de laatste dagen van dit jaar… Terugblik 2022 (3-8)
Hoe kan je ingewikkelde dingen zichtbaar maken en mensen hierbij betrekken? Eerder had ik samen met Open Kaart al het idee van zogenaamde pre-enactments ontwikkeld. Het is een methode waarbij we een ontwerp al spelen, nog voordat het gerealiseerd is. Het blijkt een aansprekende manier om met de betrokkenen bij een ontwerpproces aan de slag te gaan en ze letterlijk te betrekken in de de toekomstbeelden. 

Toen Open Kaart mij benaderde om een klimaatadaptatie in de polder te verbeelden,  grepen we deze casus aan om het idee van pre-enactments nog iets verder uit te bouwen. Naast dat we de toekomst gingen spelen met betrokkenen, zowel bewoners als professionals, voegden we nog iets toe. Om met de serie foto’s naderhand het hele verhaal te vertellen, zocht ik naar een manier om dit in beelden aan elkaar te koppelen. Daarbij greep ik terug op eerder vrij werk van ‘kleurenrijm’.
Dat resulteerde erin dat ik drie maanden lang rond reed in een auto vol met artikelen die met water te maken hadden. Deze laarzen, regenjassen, tuinslangen, paraplu’s en badeendjes hadden allen primaire kleuren.
De attributen gebruikten we in de foto’s om het onderwerp aan te wijzen en zo een lijn te krijgen die direct zichtbaar werd voor de kijker. 

Meer informatie over dit project is te vinden via deze link. Direct de hele fotoserie zien? Dat kan hier.
In mijn onderzoeksproject verdichtenverlichten hoop ik dit concept nog verder uit te bouwen. https://verdichtenverlichten.nl/concept/
Het ontwikkelen van pre-enactments is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. De methode wordt ook beschreven en getoond in de publicatie TRANSITIES! 129 x ontwerpend onderzoek. Hier ook digitaal in te zien: (blz 61)