Terugblik 2022 (6-8) Werkscenes en werklocaties

Door in Blog op december 29, 2022

Scenes spelen en fotograferen doe ik al sinds de serie ‘Familiebanden‘. Het is een manier om in één beeld meerdere lagen te tonen. Vereniging Deltametropool benaderde me voor een serie over werklocaties in Nederland. Later sloten het ministerie van Binnenlandse zaken en het ministerie van Economische zaken en Klimaat, aan bij deze opdracht.

Amsterdam, Wikkelhouse / Fiction Factory

In de serie foto’s moest duidelijk worden dat in grote anonieme werklocaties mensen werken, er producten worden gemaakt en deze onderdeel zijn van de kwaliteit van onze leefomgeving. Omdat deze plekken groeien, wordt er in het programma ‘Mooi Nederland‘ beleid gemaakt op ruimtelijk gebied. Om deze nieuwe aanpak te ondersteunen waren de verschillende partijen op zoek naar beelden op ooghoogte. We spraken af om scenes te creëren waarin het liefst verschillende lagen zichtbaar werden: het product, de mensen, het gebouw en de leefomgeving.

Eerder maakte ik het beeldessay ‘Werkt de stad?’ voor Rijnboutt. Deze serie was mede aanleiding voor deze opdracht en we gebruikten een voorbeeld uit deze serie ook om de verschillende lagen aan te wijzen.

 

Tilburg, Capi

Zutphen, Stadslogistiek

Om die laatste laag (leefomgeving) in één beeld zichtbaar te maken werd vaak lastig. Daarom maakte ik parallel aan de ‘werkscenes’ ook een serie ‘werklocaties’.

Zwolle, Wehkamp

Tilburg, Agristo

Op 29 november 2022 was er het debat: ‘Besteld’ waarin experts uit de logistiek en ruimtelijk ontwerp de rol en verschijningsvorm van logistiek opnieuw definieerden als update van het narratief ‘Nederland Distributieland’. Onder anderen Merten Nefs  lichtte daar een deel van zijn onderzoek toe: Landscapes of trade.
Zelf lichtte ik de fotoserie ‘werkscenes en werklocaties’  toe en werd bevraagd door Saskia van Stein. (zie foto onder)

Rotterdam / 29.11.2022 / Het Nieuwe instituut / Debat / Besteld / foto: vereniging Deltametropool

Vereniging Deltametropool laat een preview zien via: De doos, van binnenuit, XL werklandschappen in beeld. In maart verschijnt in het magazine De Blauwe Kamer een beeldessay van een combinatie van deze series. Daarna zal ik de serie ook publiceren op mijn eigen website.