Terugblik 2022 (8-8) werkwijze

Door in Blog op december 31, 2022

Afgelopen jaar kwamen veel dingen, waar ik al lange tijd mee bezig ben, bij elkaar. Hierbij het laatste bericht in de serie van 8… Terugblik 2022 (8-8) Werkwijze. Om mijn werk samen te vatten bedacht ik een ondertitel voor LinkedIn:

 

fotograaf die onderzoekt, documenteert, scenes creëert en daarmee verhalen vertelt.

 

Die onderzoekende houding wordt ook gewaardeerd door opdrachtgevers. Voor o.a. Rijnboutt onderzocht ik bijvoorbeeld het onderwerp ‘de gezonde stad’ in mijn eigen woonplaats. Voor Open Kaart documenteerde ik o.a. hun proces. Voor Vollmer & Partners creëerde ik scenes met een toneelgroep uit Soest. En met de scenes van Startblok Elzenhagen kon ik het verhaal vertellen van hoe jonge vluchtelingen met een verblijfsvergunning samen leven met Nederlandse jongeren.

Tegelijk bedacht ik de basisvorm van de ruimtelijke presentatie en kon daarmee ook inzicht geven in het ontwerp. Het ontwerp is onder meer door MUST tot stand gekomen en dit ontwerpbureau was ook degene die mij benaderde voor de bijdrage aan de tentoonstelling ‘Designing Peace’. 

Werkwijze
Die onderzoekende manier van werken geeft diepte. Wat in al dit werk opvalt is dat het werken met ‘scenes’ steeds meer mogelijk wordt. Hierbij ben ik vaak eerder op de plek geweest en werk ik met schetsen. Op die manier kan ik de gefotografeerden betrekken bij de beeldvorming. Een ideale manier van werken om in één beeld meerdere lagen te tonen. Het fotograferen doe ik vanaf statief. Op die manier kan ik het beeld regisseren en achteraf ook nog verschillende momenten in één beeld combineren. Ik leg de kaders vast, maar laat het vervolgens op z’n beloop, om op dat moment een terloops moment te creëren dat recht doet aan de mensen en de plek.

Dit jaar kwamen daar twee opdrachtgevers bij die juist deze wijze van werken waardeerden. Met Jeroen Atteveld van Heren5 architecten maakte ik op deze manier het verhaal zichtbaar van een parkeergarage die je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken.

 

Voor LIAG bezocht ik twee door hen ontworpen basisscholen om vervolgens aan de slag te gaan met de schetsen die ik daar maakte. Hiermee konden zowel de gefotografeerden als de nieuwe opdrachtgever worden betrokken bij het proces van fotograferen.


Tot slot. Dit jaar bestond Inbo 60 jaar! Om dit te vieren maakten ze een tentoonstelling. Daarvoor vroegen ze mij zes gerealiseerde projecten te fotograferen. Ook putten ze uit eerder werk waarbij ik ook vaak de boven genoemde werkwijze kon toepassen.

 

Rotterdam, Little-C, 60-jaar Inbo

Rotterdam, Little-C, 60 jaar Inbo

Tentoonstelling 60 jaar Inbo

Tentoonstelling 60 jaar Inbo

Amsterdam, De Wending, 60 jaar Inbo

Heereveen, Museum Belvedere, 60 jaar Inbo

Heereveen, Museum Belvedere, Inbo 60 jaar

Amsterdam, 900 Mahler, 60 jaar Inbo

Dronten, Gemeentehuis, Inbo 60 jaar

Amsterdam, tentoonstelling 60 jaar, Inbo 60 jaar

Magazine Inbo n.a.v. 60 jaar

Ik dank al mijn opdrachtgevers van het afgelopen jaar voor het vertrouwen en zie er naar uit om in 2023 weer samen te kunnen werken.