Nu aan de buurt

Door in Blog op september 21, 2023


Een kloek boek
Zo werd gisteren ‘de publicatie’ genoemd en is een samenvatting van het op 20 september ’23  gepresenteerde boek ’Nu aan de buurt’.
Nu aan de buurt, nieuwe energie eerlijk verdeeldricht zich op het terrein waar drie onderwerpen elkaar raken. Hoe kunnen klimaatverandering en de maatschappelijke ongelijkheid worden aangepakt? En hoe komen we tot een eerlijke verdeling van nieuwe energie?

Amsterdamse burgerinitiatieven
Er bestaat geen toverformule voor een aanpak die ten goede komt aan het klimaat en de buurt. Maar er zijn wel tal van burgerinitiatieven die bijdragen aan nieuwe en eerlijk verdeelde energie. Het hart van het boek wordt gevormd door tien Amsterdamse burgerinitiatieven die laten zien hoe nu al van onderop aan de energietransitie wordt gewerkt. Het ontwerpvoorstel voor een wijkbedrijf vult dit aan. Interviews met Jan Rotmans en Pallas Agterberg leggen het verband tussen het wereldwijde klimaatprobleem en het lokale handelen. 


Experts
Drie essays gaan nader in op de kracht en mogelijke zwakten van de buurt, en een foto-essay laat de rijkdom en de verborgen structuur van buurtbindingen zijn. Aan dit boek werkten mee: Bright, Fred Feddes, Sophie van Ginneken, Sascha Glasl, Ivan Nio, Karst-Janneke Rogaar, Frans Soeterbroek, Bibi Veth, Linda Vlassenrood, en Christa van Vlodrop.

Selectie uit meer dan tien jaar ‘Buurtbanden’
Met zoveel deskundigen bijdragen aan dit boek, met deze onderwerpen, maakt het geheel sterker. De vorm is dan belangrijk en wanneer je Annemarie Arends dat toevertrouwd, komt dat goed en meer dan dat.
Heel tof om uit werk van tien jaar Buurtbanden maar liefst 12 categorieën / plekken te selecteren, waar onderling contact tussen buren plaats kan vinden:


buurthuis / gebedshuis / hondencontact / openbare ruimte / publiek groen / rafelrand / schoolplein / semi-publiek / snackbar / sport / winkel / terloops


om vervolgens per plek, drie scenes te tonen uit verschillende series en dus buurten: slotervaart / noord / bos en lommer


Het boek is helaas het laatste boek van ‘denktank Stad-Forum’.
Ik wil bij deze alle mensen van Stad-Forum (ook eerdere leden Guido Wallagh, Wouter Veldhuis en ook Tijs van den Boomen) en Gemeente Amsterdam danken voor alle mogelijkheden.

Evenals voor het feit dat dit boek digitaal toegankelijk is! Zie: hier