Terugblik 2022 (5-8) Wooncollectieven

Door in Blog op december 28, 2022

Als er een onderwerp is dat ik steeds vaker tegen kom in mijn werk, dan is het wel collectief wonen. Aan de ene kant uit noodzaak vanuit het woningtekort en tegelijk als tegenreactie op de individualisering. Jurrian Arnold van Open Kaart architecten is bekend met collectief wonen.

Hij groeide op in een woongroep en woont inmiddels ook collectief in Delft. (boven imker, beneden bellend blauwe trui)


Hij is mede-initiator geweest van de tentoonstelling ‘Collectief wonen’ waarin 10 voorbeelden worden getoond die dat allemaal anders invullen en hoe daar waarde aangegeven kan worden. Het was tof om deze waarden te vatten in ‘een scene’ van elk van deze tien verschillende locaties in Delft die op deze tentoonstelling worden getoond.

I.s.m. Ineke Hulshof, Michiel Brouwer, mede mogelijk gemaakt door Delft Design.

Eerder fotografeerde ik projecten waar collectiviteit een onderdeel is van het wonen, vaak door collectieve ruimtes en een ontwerp waarbij je elkaar makkelijker ontmoet. Voorbeelden: de Knarrenhof in Zwolle en Gouda, Space-S in Eindhoven, Geworteld wonen in Rijswijk en het eerder genoemde Kas & Co in Utrecht, allen ontworpen door Inbo.

Zwolle, Knarrenhof

Gouda, Knarrenhof

Rufus-de-Vries-Fotografie_SCENES-Space_S-02

Eindhoven, Space-S

Rijswijk, Geworteld Wonen

Utrecht, Kas & Co

De collectiviteit kan ook zitten in het gezamenlijke ontwerp maken met bewoners. De Klarenstraat is daar een goed voorbeeld van. Dit Collectief Particulier Opdrachtgeverschap brengt mensen, vooral aan de start, tot elkaar. Vaak heeft dit ook gevolgen voor de relaties onderling. Vanschagen architecten (Arjan Gooijer) was hier de architect.

Amsterdam, Klarenstraat

Amsterdam, Klarenstraat